Šiaurės šalių savaitė Dusetose ir ne tik...

2021 11 19

Šiaurės šalių savaitė tradiciškai prasidėjo nuo garsinių skaitymų Auštant. Lygiai 9 valandą ryto gausus būrys mokinių su savo mokytojomis prie žvakių šviesos skaitė ištrauką iš Karinos Erlandsonn knygos „Perlų ieškotoja“. Garsiniai skaitymai turi šiek tiek magijos. Net šiurpuliukai eina per kūną, kada suvoki, kad šią minutę tūkstančiai vaikų iš skirtingų šalių savo kalbomis skaito tą patį tekstą. O gal neina tie šiurpuliukai? Ketvirtokai sako, kad nieko nejautė... Tiesa, jie skaitė kitą tekstą – ištrauką iš Vytauto V. Landsbergio knygos apie Arklio Dominyko svajones.

Šių metų skaitymų tema Svajonės ir ilgesys. Todėl neatsitiktinai po skaitymų pirmiausiai ir buvo kalbamasi apie svajones, ilgesį ir liūdesį, piešiamos svajonės. Mažesnieji skaitytojai ieškojo gaublyje Šiaurės šalių, susipažino su tų šalių vėliavomis. Sudomino mokinius ir legendos apie kryžių atsiradimą vėliavose. Susipažinę su šiaurės šalimis, žinias pasitikrino viktorinoje. Plačiau apie renginį galima paskaityti Uršulės Krikščionaitytės straipsnelyje „Apie svajones ir ilgesį“ Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos svetainėje.
Lapkričio 17 dieną mokytojos Dainoros Biliūnaitės iniciatyva grupelė 6-I g klasės mokinių apsilankė Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje ir čia tęsė pažintį su Šiaurės šalių literatūra. Pasitikusios bibliotekos darbuotojos pirmiausia visus pakvietė į apžvalginę ekskursiją po biblioteką. Valanda prabėgo akimirksniu: vaikščiojome po erdvias bibliotekos patalpas, užsukome į keletą skaityklų, apžiūrėjome parodas „Ką padarė žirklės“, „Smurto balsas“ ir kitas, kino salėje peržiūrėjome informacinį filmuką apie biblioteką. Vaikai gerai įsidėmėjo faktus: bibliotekai 102 metai, tai vienuolikos aukštų pastatas, čia sukaupta apie 7 milijonus dokumentų. Į biblioteką žmonės ateina ne tik skaityti, bet ir pasiskolinti knygų ar kitų dokumentų, pažiūrėti parodų, dalyvauti susitikimuose, paskaitose, pristatymuose, konferencijose, arba tiesiog dirbti. Visur tvyro rimtis, susikaupimas. Tik iš patalpų, skirtų edukacijoms, dažnai sklinda juokas, bruzdesys. Čia emocijos liejasi per kraštus. 
Norėčiau pasidalinti savo įspūdžiais apie vieną momentą. Mokiniai sukluso, kai mūsų šaunios edukatorės pasakė, kad kitą dieną važiuos į pabėgėlių stovyklą vesti užsiėmimų vaikams. Kokios tų vaikų svajonės? Ar ilgisi jie savo namų, giminaičių, draugų, augintinių? Kaip išsispręs šita skaudi problema? Tikrai ne vienas tuo metu susimąstėme apie tai...
Dar keletą dienų tęsis renginiai, skirti Šiaurės šalių literatūros savaitei. Visus kviečiame apžiūrėti K. Būgos bibliotekoje veikiančią parodą „Knygų laivu plaukiame į Šiaurės šalis“, kurią paruošė bibliotekininkė Vanda Stepanavičienė.
Gero visiems skaitymo ir gerų emocijų!

Rima Survilaitė, Dusetų K. Būgos padalinio bibliotekininkė

Nuotraukos Dainoros Biliūnaitės, Rimos Survilaitės

Dusetos šiaurė 3

Dusetos šiaurė 1

Dusetos šiaurė 2

Dusetos_nacionalinėje bibliotekoje

Dusetos_nacionalinėje bibliotekoje